Monthly Archives

July 2020

fredrikantupa.fi-www.timeplan-software.com-21-07-2020_1594769892183

Työvuorosuunnittelun tärkeys

Oletko yrityksen toimitusjohtaja tai henkilöstöhallinnosta vastaava työntekijä? Vai oletko vasta perustamassa yritystä, jossa työskentelee useampia ihmisiä kuin sinä itse?

Yrityksen toiminnassa on runsaasti asioita, joita tulee ottaa huomioon. Ensimmäisenä mielessä ovat luonnollisesti talousasiat. Onko yrityksellä tarpeeksi tuloja, jotta palkkaa voidaan maksaa? Sekin monesti käy mielessä, että kuinka pitkään ja kuinka monella palkkoja voidaan maksaa.

Nämä ovat erittäin tärkeitä seikkoja, jotka tulee selvittää hyvissä ajoin etukäteen, ennen kuin lupailee työpaikkaa kenellekään omaan firmaan – tai ennen kuin allekirjoittaa työsopimusta.

Pelisäännöt selväksi työvuoroista

Kun useampia ihmisiä alkaa yrityksessä olla mukana palkkalistoilla, on tärkeä sopia pelisäännöt työaikojen ja työvuorojen osalta. Työvuorot ovat tärkeitä yrityksissä, joissa toiminnan turvaamiseksi joudutaan tekemään useampia vuoroja – aamuvuoroja, iltavuoroja ja vaikkapa yövuoroja, puhumattakaan viikonlopuista. Toisilla firmoilla työvuoroilla ei ole välttämättä niin väliä, jos on sovittu asioiden olevan valmiina tiettynä päivinä ja jos työtä tehdään pääasiassa etänä.

Joka tapauksessa, oli tilanne sitten mikä hyvänsä, on tärkeää aloittaa työvuorosuunnittelu hyvissä ajoin. Ennen vanhaan firmoissa ja nyrkkipajoissa on työvuorot suunniteltu paperilapulle, joka on toimiston seinällä tyttökalenterin vieressä. Sen jälkeen työvuoroja on saatettu kirjata jopa taulukkolaskentaohjelmaan, kuten Microsoft Exceliin. Tämä saattaa toimia, jos ongelmia ei ole ollut. Mutta kun ongelmiakin tuppaa tulemaan, ja useat ongelmat voivat johtua väärinkäsityksestä ja muistamattomuudesta.

Nämä syyt eivät kuitenkaan lämmitä siinä vaiheessa, kun työvuorot ovat menneet päin prinkkalaa eivätkä työntekijät ole saapuneet paikalle silloin, kun yrityksen pomo on näin luullut. Väärinkäsityksestä johtuen saattavat hihat palaa pahemman kerran, eikä työpaikassa ole välttämättä enää hyvä henki inhimillisen erheen vuoksi.

Tietokoneohjelmisto työvuorosuunnitteluun

Tämän vuoksi onkin tärkeää miettiä, voisiko työvuorosuunnitteluun ottaa mukaan sitä varten suunnitellun ohjelman. Yksi tällaisista ohjelmista on nimeltään TimePlan. Tällaisella ohjelmalla voidaan saada yritykselle yleiskatsaus työvuorojen suunnitteluun, vuorojen kiertoihin, tuntien kirjauksiin ja poissaoloihin. Se on samalla optimointityökalu.

TimePlanin järjestelmä on myös siitä älykäs ohjelma, että se huolehtii työlainsäädännöstä ja jopa työehtosopimusten noudattamisesta. Työnantajan ei tarvitse siis lukea lakikirjaa koko ajan tietääkseen, ovatko monimutkaiset työehtosopimukset nyt varmasti täytetty. Lakikirjan lukeminen on toki suositeltavaa, mutta perusasioissa TimePlanin kaltaiset ohjelmat tekevät päivittäisen työn toimitusjohtajia ja henkilöstöhallintoa helpottavilla tavoilla.

Tämä ohjelma on käytössä jopa 25 maassa ja isoillakin firmoilla, joten yritysten kannattaa ottaa tällainenkin vaihtoehto huomioon. Työvuorosuunnitteluohjelmistot ovat parhaimmillaan tarpeellisia työkaluja myös työntekijöille, jotka voivat tarkistaa omat työvuorot kotoaan esimerkiksi puhelimella, tabletilla tai tietokoneella.

Paperilapun tai excelin täyttäminen on varmasti tiettyyn pisteeseen asti ollut oiva tapa huolehtia työvuoroista, mutta yritysten tulisi muistaa että nyt ollaan jo seuraavalla vuosikymmenellä, jolloin työntekijätkin vaativat enemmän – ja syystä. Jos yritys ei pidä huolta työvuorosuunnittelusta ja työehtosopimusten noudattamisesta, lähtevät hyvät työntekijät mieluusti toisiin firmoihin hankkimansa kokemuksen jälkeen. Sitä kannattaa kaikkien hyvien yritysten välttää.

fredrikantupa.fi-www.netpris.net-18-07-2020_15942450203904

Ulkomailta tilattavat tavarat ja tullaukset

Ulkomailta on mukava tilata tavaroita ja tuotteita, varsinkin silloin kun ne toimitetaan kotiinkuljetuksella kotiovelle asti. Ulkomailta tilattaessa hinnat ovat usein paljon alhaisemmat kuin Suomessa, vaikka tavara olisi aivan yhtä laadukasta. On kuitenkin mahdollista, että hinnat nousevat lähes Suomen kauppojen tasolle, jos ei muista Suomen lakeja tullaamisesta ja arvonlisäveroista.

Tullauksen selvittäminen etukäteen

Ennen kuin hyväksyy tilauksen ulkomaisesta verkkokaupasta, on järkevää selvittää mahdollinen tullaus ja se, mitä se tulee maksamaan. Vastoin monia uskomuksia, ei verkkokaupan alkuperämaa ole kovinkaan tärkeä. Se on tärkeää, että mistä tilaus lopulta lähetetään. EU:n sisältä tilatut tavarat ovat yleensä tullausvapaita, mutta ei aina. Jos tuotetta ei ole etukäteen tullattu, saattavat tullit koitua asiakkaan maksettavaksi. Jos taas lähetykset lähetetään EU:n ulkopuolelta, on tilaukset useimmiten tullattavia.

Kunhan vain tilaamasi tuote on lähetetty EU:n sisältä, on EU:n sisällä valmistettu tai tullattu, ei tilaajan tarvitse maksaa Tullille maahantuonnista koituvia veroja. Veroja ei tarvitse maksaa myöskään, jos lataa vaikkapa pelejä, musiikkia tai tietokoneohjelmia verkosta.

EU:n veroalue on alue, jonka ulkoa tilatut tuotteet pitää tullata. Niistä pitää myös maksaa arvonlisävero. Kanariansaaret on oiva esimerkki alueesta, jotka ovat EU:n tullialueessa mutta ei kuitenkaan veroalueessa. Siksi sieltä tilatuista tavaroista pitää maksaa arvonlisävero.

Tavarat EU:n veroalueen ulkopuolelta tullataan ja niistä maksetaan lisäksi arvonlisävero. Maksimissaan 22 euroa maksavasta tuotteesta ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Pienimmillään arvonlisäveroa tulee maksaa 5 euroa.

EU:n kokonaan ulkopuolelta tilatut tuotteet pitää tullata. Niistä tulee maksaa sekä tullausmaksu että arvonlisävero. Jos tavarat toimitetaan tullaamattomina, joutuu asiakas itse huolehtimaan tullauksesta ja verojen maksamisesta, eikä tästä tule välttämättä erillistä kehotusta.

Rajakauppojen hinnat sisältävät useimmiten alkuperämaan verot

Niin sanotut rajakaupat ovat sisällyttäneet hintoihinsa alkuperämaan arvonlisäveron ja muut verot, ainakin useimmiten.

Parhaimmat rajakauppojen verkkokaupat, kuten Netpris.net, näyttävät ostoskorissa verojen osuuden. Siksi tuotteiden tilaaminen tällaisista hyvämaineisista rajakaupoista on laillista, eikä yleisesti ottaen asiakkaan pidä maksaa enempää veroja, jos rajakauppa on EU:n sisällä – aivan kuin aiemmin mainittiin.

Alkoholituotteet lähetetään usein tullaamattomina, jolloin asiakkaan tulee hoitaa itsenäisesti ja oma-aloitteisesti mahdolliset tullimaksut ja valmisteverot.

Suomessa on tälläkin hetkellä paljon keskustelua siitä, voiko alkoholia tilata kotiin ja tällä hetkellä EU:n lakien mukaan se on aivan laillista. Kuluttajalle on kuitenkin hyvin vaikea pysyä perässä, sillä usein Suomi sanoo toista ja EU toista. Jos haluaa varmistua tekevänsä itse mahdollisimman oikein Suomen lakien mukaan, kannattaa tällöin olla yhteydessä Suomen Tulliin ja kysyä neuvoa.

Tullin verkkosivuilla ei välttämättä ole löydettävissä niin suoraa vastausta, jolloin on järkevämpää olla yhteydessä sähköpostitse ja kertoa oma tilanne, jolloin Tullista saa oikean vastauksen henkilökohtaisesti.