Browsing Category

Elektroniikka

Kodin teknisten laitteiden sijoittelu sisustuksellisesti

Kodin teknisten laitteiden sijoittelu sisustuksellisesti

Kodin sisustuksissa joudutaan toisinaan törmäyskurssille, kun elektroniikka- ja tekniikkaharrastaja kohtaa innokkaan sisustajan ja he päättävät muuttaa saman katon alle. Kodin tärkeimpiä teknisiä laitteita edustavat televisio ja äänentoistolaitteet, joiden tekniikkaharrastaja haluaa olevan parhaat mahdolliset ja sijoittaa ne optimaalisesti kodissaan täydellisen audiovisuaalisen nautinnon takaamiseksi. Laitteiston ulkonäkö ja niiden sijoitus sisustuksellisen tyylikkäästi eivät tällöin välttämättä kohtaa toisiaan. Tätä on sisustusihmisen vaikea hyväksyä, jos raskaannäköiset ja väärän väriset tekniset laitteet rikkovat kodin muutoin niin harmonisen sisustustunnelman.

Mistä virkeyttä ja hyvää oloa etätyöaikana?

Mistä virkeyttä ja hyvää oloa etätyöaikana?

Etätyöaikana voi motivoitua omasta fyysisestä kunnosta huolehtimiseen erilaisten mobiilisovellusten, älylaitteiden ja sosiaalisen median avulla. Positiivinen ryhmäpaine ja muiden esimerkistä innostuminen auttavat silloin, kun itseä ei huvittaisi lähteä hikoilemaan lenkkipolulle tai jumppaamaan olohuoneen lattialle.

Tekevätkö tietyt värit tai vaatteet meistä onnekkaampia?

Tylsistytkö etätyössä, katoaako oppimisinto?

Pelottaako sinua, että rutiiniksi käynyt etätyö ja jatkuvat etäpalaverit vievät kyvyn oppimiseen ja uusien asioiden omaksumiseen? Kun kaikki vuorovaikutus tapahtuu sähköisesti ja usein vielä aika tylsien työvälineiden (kuten sähköpostin) kautta, on vaarana, että ajatukset pyörivät vain tavanomaisen rutiinityön ympärillä ja kyky uuden ajatteluun ja oivallusten saamiseen jää taka-alalle. Innovatiivisuus ontuu, kun ihminen tylsistyy.

Billede1

Anna välillä onnen viedä

Tuntuuko sinusta, että tarvitsisit välillä taukoa arjesta? Muuta tekemistä, joka vie niin sanotusti aivot narikkaan hetkeksi. Esittelemme uuden tavan viettää aikaa – ilman kotoa poistumista. Tätä voi nimittäin harrastaa missä tahansa: kotona, ulkona, bussimatkalla, jopa metsällä, kahvitauolla.

Kodin teknisten laitteiden sijoittelu sisustuksellisesti

Etätyöstä toimivaa

Vuonna 2020 siirtyi suuri osa toimistotyötä tekevistä työntekijöistä etätyöhön. Koska siirtymä kävi niin nopeasti, ei monikaan ehtinyt miettiä työtiloja tai muitakaan järjestelyjä etätyön sujumiseen.

Verkko-ostoksilla lähes mitä tahansa

Pelaajien uudet tarpeet

Rahapelaaminen on muuttunut radikaalisti koko 2000-luvun. Pelaamisesta on tullut jokapäiväisempää, koska koko elämämme on muuttunut. Se, että joka kolmas suomalainen mies pelaa säännöllisesti rahapelejä ei ole mitään uutta, mutta myös naisten pelimäärät ovat kasvaneet sitä myötä, mitä enemmän mobiililaitteet ovat vallanneet elämäämme. Ennen pelaaminen vaati joko kioskilla käyntiä tai siinä kaupassa peliautomaatille pysähtymistä ja samalla kaikille omien pelihalujen paljastamista. Nyt kun pelaaja voi pelata missä ja koska tahansa, on pelaamisesta tullut entistä yleisempää.

Tekevätkö tietyt värit tai vaatteet meistä onnekkaampia?

Työvuorosuunnittelun tärkeys

Oletko yrityksen toimitusjohtaja tai henkilöstöhallinnosta vastaava työntekijä? Vai oletko vasta perustamassa yritystä, jossa työskentelee useampia ihmisiä kuin sinä itse?

Yrityksen toiminnassa on runsaasti asioita, joita tulee ottaa huomioon. Ensimmäisenä mielessä ovat luonnollisesti talousasiat. Onko yrityksellä tarpeeksi tuloja, jotta palkkaa voidaan maksaa? Sekin monesti käy mielessä, että kuinka pitkään ja kuinka monella palkkoja voidaan maksaa.

Nämä ovat erittäin tärkeitä seikkoja, jotka tulee selvittää hyvissä ajoin etukäteen, ennen kuin lupailee työpaikkaa kenellekään omaan firmaan – tai ennen kuin allekirjoittaa työsopimusta.

Pelisäännöt selväksi työvuoroista

Kun useampia ihmisiä alkaa yrityksessä olla mukana palkkalistoilla, on tärkeä sopia pelisäännöt työaikojen ja työvuorojen osalta. Työvuorot ovat tärkeitä yrityksissä, joissa toiminnan turvaamiseksi joudutaan tekemään useampia vuoroja – aamuvuoroja, iltavuoroja ja vaikkapa yövuoroja, puhumattakaan viikonlopuista. Toisilla firmoilla työvuoroilla ei ole välttämättä niin väliä, jos on sovittu asioiden olevan valmiina tiettynä päivinä ja jos työtä tehdään pääasiassa etänä.

Joka tapauksessa, oli tilanne sitten mikä hyvänsä, on tärkeää aloittaa työvuorosuunnittelu hyvissä ajoin. Ennen vanhaan firmoissa ja nyrkkipajoissa on työvuorot suunniteltu paperilapulle, joka on toimiston seinällä tyttökalenterin vieressä. Sen jälkeen työvuoroja on saatettu kirjata jopa taulukkolaskentaohjelmaan, kuten Microsoft Exceliin. Tämä saattaa toimia, jos ongelmia ei ole ollut. Mutta kun ongelmiakin tuppaa tulemaan, ja useat ongelmat voivat johtua väärinkäsityksestä ja muistamattomuudesta.

Nämä syyt eivät kuitenkaan lämmitä siinä vaiheessa, kun työvuorot ovat menneet päin prinkkalaa eivätkä työntekijät ole saapuneet paikalle silloin, kun yrityksen pomo on näin luullut. Väärinkäsityksestä johtuen saattavat hihat palaa pahemman kerran, eikä työpaikassa ole välttämättä enää hyvä henki inhimillisen erheen vuoksi.

Tietokoneohjelmisto työvuorosuunnitteluun

Tämän vuoksi onkin tärkeää miettiä, voisiko työvuorosuunnitteluun ottaa mukaan sitä varten suunnitellun ohjelman. Yksi tällaisista ohjelmista on nimeltään TimePlan. Tällaisella ohjelmalla voidaan saada yritykselle yleiskatsaus työvuorojen suunnitteluun, vuorojen kiertoihin, tuntien kirjauksiin ja poissaoloihin. Se on samalla optimointityökalu.

TimePlanin järjestelmä on myös siitä älykäs ohjelma, että se huolehtii työlainsäädännöstä ja jopa työehtosopimusten noudattamisesta. Työnantajan ei tarvitse siis lukea lakikirjaa koko ajan tietääkseen, ovatko monimutkaiset työehtosopimukset nyt varmasti täytetty. Lakikirjan lukeminen on toki suositeltavaa, mutta perusasioissa TimePlanin kaltaiset ohjelmat tekevät päivittäisen työn toimitusjohtajia ja henkilöstöhallintoa helpottavilla tavoilla.

Tämä ohjelma on käytössä jopa 25 maassa ja isoillakin firmoilla, joten yritysten kannattaa ottaa tällainenkin vaihtoehto huomioon. Työvuorosuunnitteluohjelmistot ovat parhaimmillaan tarpeellisia työkaluja myös työntekijöille, jotka voivat tarkistaa omat työvuorot kotoaan esimerkiksi puhelimella, tabletilla tai tietokoneella.

Paperilapun tai excelin täyttäminen on varmasti tiettyyn pisteeseen asti ollut oiva tapa huolehtia työvuoroista, mutta yritysten tulisi muistaa että nyt ollaan jo seuraavalla vuosikymmenellä, jolloin työntekijätkin vaativat enemmän – ja syystä. Jos yritys ei pidä huolta työvuorosuunnittelusta ja työehtosopimusten noudattamisesta, lähtevät hyvät työntekijät mieluusti toisiin firmoihin hankkimansa kokemuksen jälkeen. Sitä kannattaa kaikkien hyvien yritysten välttää.

fredrikantupa.fi-www.valaisinmestari.fi-27-04-2020_15868118082924

Valaistuksella tunnelma ja työtilat paremmaksi

Kodin valaistus on yksi tärkeimpiä yksittäisiä seikkoja niin viihtyvyyden kuin työtehonkin parantamiseen. Oikeanlainen valaistus on erinomaisen tärkeää, sillä se mikä sopii esimerkiksi etätöiden tekemiseen, ei sovellu taas lainkaan olohuoneen romanttiseen tunnelmaan.

Valoa riittävästi tilaan kuin tilaan

Yleisesti ottaen valaistusta pitää olla riittävästi, ottaen huomioon mitä tilassa ja huoneessa tehdään. Jos olohuone on pääasiassa television katselua varten iltaisin, riittää tällöin vähempikin valaistus. Kannattaa aina kuitenkin huomioida, että olohuoneessa voidaan silloin tällöin tehdä muutakin kuin löhöillä sohvalla romanttisessa valossa. Joskus vieraiden kanssa lautapelien pelaaminen on olohuoneessa kaikista mukavinta ja tällöin valaistuksen täytyy olla kunnossa.

Vaikka asunnon haltijoilla olisikin hyvä näkö tai hyvälaatuiset silmälasit, pitää ottaa huomioon että monilla ikänäkö alkaa haitata aikaisessa vaiheessa eivätkä kaikki ole hankkineet vielä lukulaseja näkökentän parantamiseksi. Hämärässä pienen printin lukeminen on todella vaivalloista, eivätkä vieraat kehtaa aina pyytää muita lukemaan, mitä lautapelissä tai sen ohjeissa lukee.

Valaistuksenhan ei tarvitse aina olla kiinteää, vaan joskus hyvälaatuiset jalkalamput tai pöytälamput ajavat asiansa varsin mainiosti. Louis Poulsen valaisin on yksi hyvä vaihtoehto merkiksi. Tällaiset siirrettävät valaisimet voidaan viedä siis sinne missä niitä kulloinkin tarvitaan ja kiinteä valaistus voidaan jättää ennalleen.

Työtä hyvässä valossa

Sen sijaan työn tekemiseen tai opiskeluun tulee panostaa valaisimissa ehdottomasti riittävällä tavalla eikä valaistuksesta kannata tinkiä. Jos tekee töitä tai opiskelee tietokoneen valossa jatkuvasti ja pitkiä aikoja, samalla kun valaistus on riittämätöntä, voi tämä ruveta vaikuttamaan näköön negatiivisella tavalla.

Valaisinten polttimoissa tulee olla siis tarpeeksi tehoa ja valon pitää olla sopivan lähellä. On toki mahdollista tällaisessakin tapauksessa käyttää siirrettäviä valaisimia, mutta jos työ- tai opiskelupiste tulee olemaan samassa paikassa vuosia, miksipä ei järjestäisi ja panostaisi kiinteään valaistukseen tällaisessa tilassa.

Nykyään valaisimiin käytetään enenevässä määrin LED-valoja ja vanhoja polttimoita voi olla vaikea enää löytääkään. LED-valot ovat parantuneet laadultaan vuosien saatossa ja niihinkin hieman panostamalla ne kestävät useita vuosia. Monilla voi olla mielessä vielä ensimmäisten LED-polttimoiden aiheuttamat huonot kokemukset, mutta onneksi näistä ajoista on päästy pois.

fredrikantupa.fi-elektroniikka_1576064643973

Elektroniikka ja elämämme

Teknologia on luonut uskomattomia elektronisia työkaluja ja resursseja: uskomaton määrä hyödyllistä tietoa on nyt käden ulottuvilla. Nykyaikainen elektroniikka sisältää monikäytöllisiä laitteita, kuten älykelloja ja älypuhelimia. Tietokoneet ovat entistä nopeampia, kannettavampia ja tehokkaampia kuin koskaan ennen. Kaikkien näiden innovaatioiden myötä tekniikka on myös tehnyt elämästämme helpompaa, nopeampaa, parempaa ja hauskempaa.

Wi-Fi-yhteensopivat laitteemmme ovat muuttaneet työskentelytapamme, peliajamme ja jopa kuinka kasvatamme lapsiamme. Modernit toimistot eivät tunnista aiempia työntekijöitä. Sähköpostien, videoneuvottelujen ja tablettien keskellä asumme hyvin erilaisessa viestinnän maailmassa kuin jopa vain muutama vuosikymmentä sitten.