Browsing Category

Ostokset

fredrikantupa.fi-www.netpris.net-18-07-2020_15942450203904

Ulkomailta tilattavat tavarat ja tullaukset

Ulkomailta on mukava tilata tavaroita ja tuotteita, varsinkin silloin kun ne toimitetaan kotiinkuljetuksella kotiovelle asti. Ulkomailta tilattaessa hinnat ovat usein paljon alhaisemmat kuin Suomessa, vaikka tavara olisi aivan yhtä laadukasta. On kuitenkin mahdollista, että hinnat nousevat lähes Suomen kauppojen tasolle, jos ei muista Suomen lakeja tullaamisesta ja arvonlisäveroista.

Tullauksen selvittäminen etukäteen

Ennen kuin hyväksyy tilauksen ulkomaisesta verkkokaupasta, on järkevää selvittää mahdollinen tullaus ja se, mitä se tulee maksamaan. Vastoin monia uskomuksia, ei verkkokaupan alkuperämaa ole kovinkaan tärkeä. Se on tärkeää, että mistä tilaus lopulta lähetetään. EU:n sisältä tilatut tavarat ovat yleensä tullausvapaita, mutta ei aina. Jos tuotetta ei ole etukäteen tullattu, saattavat tullit koitua asiakkaan maksettavaksi. Jos taas lähetykset lähetetään EU:n ulkopuolelta, on tilaukset useimmiten tullattavia.

Kunhan vain tilaamasi tuote on lähetetty EU:n sisältä, on EU:n sisällä valmistettu tai tullattu, ei tilaajan tarvitse maksaa Tullille maahantuonnista koituvia veroja. Veroja ei tarvitse maksaa myöskään, jos lataa vaikkapa pelejä, musiikkia tai tietokoneohjelmia verkosta.

EU:n veroalue on alue, jonka ulkoa tilatut tuotteet pitää tullata. Niistä pitää myös maksaa arvonlisävero. Kanariansaaret on oiva esimerkki alueesta, jotka ovat EU:n tullialueessa mutta ei kuitenkaan veroalueessa. Siksi sieltä tilatuista tavaroista pitää maksaa arvonlisävero.

Tavarat EU:n veroalueen ulkopuolelta tullataan ja niistä maksetaan lisäksi arvonlisävero. Maksimissaan 22 euroa maksavasta tuotteesta ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Pienimmillään arvonlisäveroa tulee maksaa 5 euroa.

EU:n kokonaan ulkopuolelta tilatut tuotteet pitää tullata. Niistä tulee maksaa sekä tullausmaksu että arvonlisävero. Jos tavarat toimitetaan tullaamattomina, joutuu asiakas itse huolehtimaan tullauksesta ja verojen maksamisesta, eikä tästä tule välttämättä erillistä kehotusta.

Rajakauppojen hinnat sisältävät useimmiten alkuperämaan verot

Niin sanotut rajakaupat ovat sisällyttäneet hintoihinsa alkuperämaan arvonlisäveron ja muut verot, ainakin useimmiten.

Parhaimmat rajakauppojen verkkokaupat, kuten Netpris.net, näyttävät ostoskorissa verojen osuuden. Siksi tuotteiden tilaaminen tällaisista hyvämaineisista rajakaupoista on laillista, eikä yleisesti ottaen asiakkaan pidä maksaa enempää veroja, jos rajakauppa on EU:n sisällä – aivan kuin aiemmin mainittiin.

Alkoholituotteet lähetetään usein tullaamattomina, jolloin asiakkaan tulee hoitaa itsenäisesti ja oma-aloitteisesti mahdolliset tullimaksut ja valmisteverot.

Suomessa on tälläkin hetkellä paljon keskustelua siitä, voiko alkoholia tilata kotiin ja tällä hetkellä EU:n lakien mukaan se on aivan laillista. Kuluttajalle on kuitenkin hyvin vaikea pysyä perässä, sillä usein Suomi sanoo toista ja EU toista. Jos haluaa varmistua tekevänsä itse mahdollisimman oikein Suomen lakien mukaan, kannattaa tällöin olla yhteydessä Suomen Tulliin ja kysyä neuvoa.

Tullin verkkosivuilla ei välttämättä ole löydettävissä niin suoraa vastausta, jolloin on järkevämpää olla yhteydessä sähköpostitse ja kertoa oma tilanne, jolloin Tullista saa oikean vastauksen henkilökohtaisesti.

fredrikantupa.fi-blockbuster.fi-13-04-2020_15868139513336

Suoratoista omaan televisioosi näillä laitteilla

Nykyaikaisissa televisioissa ovat usein omat sovellukset suoratoistopalveluille, mutta niiden ongelma voi olla se, että riippuen television mallista niiden versiot saattavat vanhentua äkkiä. Silloin ne voivat hidastua oleellisesti eivätkä tue välttämättä kaikkia ominaisuuksia, mitä suoratoistopalveluilla on tarjota.

Moni on siirtänyt kuvan aiemmin esimerkiksi tietokoneeltaan televisioon HDMI-kaapelin avulla, joka ei ole useinkaan kovin miellyttävä tapa. HDMI-kaapelin asettaminen televisioon ja läppärin vieminen tarpeeksi lähelle voi tuottaa omia ongelmia. Fyysisiä ongelmia voi tulla esimerkiksi pelkästään siitä, jos TV on nostettu seinätelineeseen korkealle ja HDMI-kaapeli on verrattain lyhyt.

Langattomien laitteiden esiinmarssi

Onneksi markkinoilla on langattomia laitteita, joiden avulla suoratoistaminen televisioon onnistuu niin tietokoneelta, tabletilta kuin älypuhelimeltakin.

Kuuluisin näistä on ehdottomasti Googlen oma Chromecast. Chromecast on televisioon yhdistettävä pienikokoinen laite, joka sisältää oman pienen HDMI-kaapelin. Tämä pää yhdistetään televisioon kiinni normaalisti. Lisäksi Chromecast tarvitsee virran, jonka se saa USB-kaapelista. Virran voi ottaa joko television mahdollisesta USB-portista tai sitten adapterista, joka on samanlainen kuin älypuhelimien USB-adapterit, jotka kytketään seinän pistorasiaan.

Sama verkkoyhteys suoratoistolaitteessa ja lähettävässä laitteessa

Chromecast vaatii toimiakseen langattoman verkkoyhteyden, joka tulee olla sama kuin laitteessa, josta suoratoistetaan elokuvaa. Jos suoratoistettavana elokuvana on vaikkapa Leijonakuningas, tämä käynnistetään langattomalla verkkoyhteydellä varustetusta älypuhelimesta ja painetaan niin kutsuttua Cast-painiketta Chromecastia tukevasta sovelluksesta, jolloin elokuva siirtyy langattomasti Chromecast-laitteen kautta television näyttöön.

Chromecastin äänenvoimakkuutta voidaan säätää suoraan laitteesta, josta suoratoistetaan. Jos äänenvoimakkuus ei riitä, on tällöin turvauduttava television kaukosäätimen ja äänenvoimakkuuden säätöön lisäksi. Chromecast on hyvin tuettu laite, mutta valitettavasti sitä ei ole saatavilla iOS-käyttöjärjestelmällä varustetuille laitteille. Googlen selain Google Chrome kuitenkin tukee Chromecastia suoraan, joten tällä voi usein välttää Applen laitteisiin kohdistuneet rajoitukset.

Chromecast ei ole ainoa vastaava laite, vaan markkinoilla on useampia, vaikkakaan ne eivät ole aivan niin hyvin tuettuja. Roku Streaming Stick on melko suosittu ja yleinen, ja tämän laitteen halpaversioita voi löytää pilkkahintaan kiinalaisista verkkokaupoista. Applella on oma Apple TV -järjestelmä, Amazonilla taas puolestaan on Amazon Fire TV Stick ja niin edelleen.

Pääasia kuitenkin on, ettei kaapeleita enää tarvitse viedäkseen elokuvan muulta laitteelta telkkariin.

money-card-business-credit-card-50987

Mitä sinun täytyy ostaa?

Joskus et ehkä ole varmaa siitä, mitä sinun on ostettava tuotteen korjaamista tai päivittämistä varten. Näissä tapauksissa voi olla hyödyllistä mennä liikkeeseen henkilökohtaisesti ja kertoa tilanteesta tai näyttää ongelma, mutta jos sinulla on aikaa, voit myös etsiä ratkaisuja verkossa.

Koska verkossa on niin paljon tuotteita valikoimissa, oikean tuotteen valitsemisesta voi jopa tulla haaste itsestään. Sinun ei kuitenkaan tarvitse stressata, varmista vain, että olet luotettavalla sivustolla. Jos tilaat väärän tuotteen, voit palauttaa sen ja yrittää uudelleen.