Tarjoamalla järkevän, tehokkaan ja yhteen toimivan lohkoketjuteknologian, joka voidaan integroida muihin kryptovaluuttoihin, Cardano pyrkii vakiinnuttamaan asemansa ohjelmointialustana. Cardano on lohkoketjuprojekti, jonka tavoitteena on haastaa EOS, Ethereum, Tron ja muut kilpailijat alustojen kuninkuudesta. Cardano on ohjelmistoalustan nimi, ja ADA on sen token. Molemmat on nimetty tunnettujen matemaatikkojen mukaan.
Jos jätämme hetkeksi sivuun perinteisen kryptovaluuttakäsitteen, voimme ymmärtää Cardanoa syvemmin ja tarkemmin. Cardanosta keskusteltaessa on ensinnäkin syytä tietää, että se ei tarkoita virtuaalivaluuttaa. Cardano online viittaa alustaan, jossa token tai kryptovaluutta tunnetaan nimellä ADA. Cardanon verkon hajautetun luonteen vuoksi verifiointimenettelyt ovat samat kuin Ethereumissa ja sen virtuaalivaluutassa Etherissä.
Mistä Cardanossa on lopulta kyse
Cardano on suhteellisen uusi projekti, joka perustettiin vuonna 2015 ja otettiin käyttöön vuonna 2017 (samana vuonna, kun Bitcoin lähti lentoon). Charles Hoskinson, joka on yksi Ethereumin perustajista, on myös Cardanon suunnittelija. IOHK (Input Output Hong Kong) perustettiin vuonna 2015 kehittämään Cardanoa, jonka tavoite on olla parempi ja käyttäjäystävällisempi versio Ethereumista. Alustan nimi on peräisin italialaiselta matemaatikolta Gerolamo Cardanolta, joka oli merkittävä alallaan renessanssin aikana.
ADA-kolikko on nimetty englantilaisen matemaatikon Ada Lovelacen mukaan, joka eli vuosina 1815–1852. Hoskinsonilla on niin ikään matematiikan tausta, ja häntä pidetään erittäin älykkäänä lohkoketjukehittäjänä. Cardano-alustan virtuaalivaluutta on siis ADA-token. Jokainen ADA-transaktio varmennetaan Cardanon lohkoketjussa ilman kolmannen osapuolen varmennusta. ADA toimii alustan välittäjänä, ja sen käyttömaksut maksetaan ADA:na. Jokainen ADA:n haltija saa oman osuutensa Cardanon ekosysteemistä, koska uutta ADA:a ei voi louhia
Cardano online päivitykset
Cardano on edistynyt projektina merkittävästi vuosien 2020 ja 2021 aikana. Betavaiheesta kehittyminen täysiveriseksi älysopimusalustaksi on vakuuttanut markkinat.
Yksi Cardanon tärkeimmistä päivityksistä oli Shelley-julkaisu heinäkuussa 2020. Tämä oli strategian toinen vaihe, joka seurasi Byron-vaihetta. Shelley-päivitys toi steikkauksen Cardanon ekosysteemiin. Steikkauksen muutos kehitti koko ekosysteemin rakennetta. Se aiheutti sen, että Cardanon lohkoketjua hallitsivat tuhannet staking-poolit. Samalla suuri määrä ADA-tokenia otettiin pois vapaasta kierrosta.
Mary hard fork oli tärkeä askel kohti Shelleyn aikakauden päättymistä. Tällöin Cardano-lohkoketjuun aktivoitiin itsenäinen token-standardi. Tämän jälkeen käyttäjät pystyivät luomaan omia Cardanoon perustuvia tokeneja. Se mahdollisti Cardanolle myös NFT-tukea. Tokenien osalta Cardano eroaa merkittävästi Ethereumista ja sen ERC20-standardista. Sen erinomaisen arkkitehtuurin ansiosta Cardano-verkossa ei tarvita älykkäitä sopimuksia tokenien siirtämiseen.
Alonzo hard fork syyskuussa 2021 on kiistatta Cardanon tärkein päivitys. Samalla ekosysteemi siirtyi Shelley-vaiheesta etenemissuunnitelman kolmanteen vaiheeseen, joka tunnetaan Goguen-vaiheena. Cardanon älysopimukset aktivoitiin Alonzo hard fork -päivityksessä. Cardanon Alonzo hard fork esitteli sen maailmalle täysiverisenä älykkäänä alustana, aivan kuten sen kilpailijat. Se mahdollisti hajautettujen sovellusten tekemisen. Muutoksen myötä Cardanon ADA-token muuttui spekulatiivisesta kohteesta kunnolliseksi sijoituskohteeksi.
Cardanon kurssi
Sijoituskohteen arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hinta laskee, jos tarjontaa on paljon ja kysyntää vähän. Cardano online tarjoaa parannetun version älykkäistä sopimuksista. Se ei ole siis Bitcoinin tai Ethereumin kaltainen, minkä vuoksi se saa huomiota. Siihen liittyy muun muassa mahdollisuus louhia virtuaalivaluuttoja digitaalisesti.
Cardanon tarjonnan lisääntyminen markkinoilla ei aina tarkoita automaattisesti, että hinta laskee. ADA-kolikoiden kysyntä, eli niin sanotusti halu hankkia Cardanoa, ohjaa tätä kehitystä. Cardanolla odotetaan olevan suuri vaikutus kryptovaluuttamarkkinoihin tulevaisuudessa, tai ainakin monet uskovat niin. Jos se on totta, Cardanolla on paljon kasvupotentiaalia ja sijoittajien on syytä tarkkailla aktiivisesti Cardanon kehitystä nyt ja tulevaisuudessa.