spot_img

Valaistuksella tunnelma ja työtilat paremmaksi

Kodin valaistus on yksi tärkeimpiä yksittäisiä seikkoja niin viihtyvyyden kuin työtehonkin parantamiseen. Oikeanlainen valaistus on erinomaisen tärkeää, sillä se mikä sopii esimerkiksi etätöiden tekemiseen, ei sovellu taas lainkaan olohuoneen romanttiseen tunnelmaan.

Valoa riittävästi tilaan kuin tilaan

Yleisesti ottaen valaistusta pitää olla riittävästi, ottaen huomioon mitä tilassa ja huoneessa tehdään. Jos olohuone on pääasiassa television katselua varten iltaisin, riittää tällöin vähempikin valaistus. Kannattaa aina kuitenkin huomioida, että olohuoneessa voidaan silloin tällöin tehdä muutakin kuin löhöillä sohvalla romanttisessa valossa. Joskus vieraiden kanssa lautapelien pelaaminen on olohuoneessa kaikista mukavinta ja tällöin valaistuksen täytyy olla kunnossa.

Vaikka asunnon haltijoilla olisikin hyvä näkö tai hyvälaatuiset silmälasit, pitää ottaa huomioon että monilla ikänäkö alkaa haitata aikaisessa vaiheessa eivätkä kaikki ole hankkineet vielä lukulaseja näkökentän parantamiseksi. Hämärässä pienen printin lukeminen on todella vaivalloista, eivätkä vieraat kehtaa aina pyytää muita lukemaan, mitä lautapelissä tai sen ohjeissa lukee.

Valaistuksenhan ei tarvitse aina olla kiinteää, vaan joskus hyvälaatuiset jalkalamput tai pöytälamput ajavat asiansa varsin mainiosti. Louis Poulsen valaisin on yksi hyvä vaihtoehto merkiksi. Tällaiset siirrettävät valaisimet voidaan viedä siis sinne missä niitä kulloinkin tarvitaan ja kiinteä valaistus voidaan jättää ennalleen.

Työtä hyvässä valossa

Sen sijaan työn tekemiseen tai opiskeluun tulee panostaa valaisimissa ehdottomasti riittävällä tavalla eikä valaistuksesta kannata tinkiä. Jos tekee töitä tai opiskelee tietokoneen valossa jatkuvasti ja pitkiä aikoja, samalla kun valaistus on riittämätöntä, voi tämä ruveta vaikuttamaan näköön negatiivisella tavalla.

Valaisinten polttimoissa tulee olla siis tarpeeksi tehoa ja valon pitää olla sopivan lähellä. On toki mahdollista tällaisessakin tapauksessa käyttää siirrettäviä valaisimia, mutta jos työ- tai opiskelupiste tulee olemaan samassa paikassa vuosia, miksipä ei järjestäisi ja panostaisi kiinteään valaistukseen tällaisessa tilassa.

Nykyään valaisimiin käytetään enenevässä määrin LED-valoja ja vanhoja polttimoita voi olla vaikea enää löytääkään. LED-valot ovat parantuneet laadultaan vuosien saatossa ja niihinkin hieman panostamalla ne kestävät useita vuosia. Monilla voi olla mielessä vielä ensimmäisten LED-polttimoiden aiheuttamat huonot kokemukset, mutta onneksi näistä ajoista on päästy pois.

spot_img

Aiheeseen liittyvät artikkelit