spot_img

Virtuaalivaluuttojen kehitys ja tulevaisuus

Virtuaalivaluutat ovat tällä hetkellä suosionsa huipulla. Yhä useampi haluaa ostaa kryptovaluuttaa ja yritykset ovat erityisen kiinnostuneita virtuaalivaluuttojen hyödyntämästä lohkoketjuteknologiasta. Vuosien varrella nämä digitaaliset valuutat ovat kehittyneet erittäin paljon, mutta tämäkin kehitys on vielä lapsenkengissä. Tässä artikkelissa tutustutaan virtuaalivaluuttojen teknologisen kehitykseen ja niiden tulevaisuuteen.

Mitä ovat virtuaalivaluutat?

Ensin on tärkeää ymmärtää, mitä virtuaalivaluutat ylipäätänsä ovat ja miten niitä hyödynnetään. Yksinkertaisuudessaan virtuaalivaluutta on lohkoketjuteknologialla kehitettyä digitaalista rahaa. Virtuaalivaluuttaa luodaan lisää louhimalla, jolloin valuutan lohkoketjuun syntyy lisää koodia. Periaatteessa yksi virtuaalinen coin eli esimerkiksi bitcoin on siis pätkä koodia, joka lisätään tähän lohkoketjuun. Louhiminen tehdään tietokoneella ja sitä voi tehdä kuka tahansa halukas. Tietokone hoitaa myös tilinsiirrot, joita suosituimpien virtuaalivaluuttojen tapauksessa tehdään koko ajan.

Kun joku ostaa esimerkiksi bitcoineja, tallentuu tieto tästä lohkoketjuun, joka toimii kuin digitaalisena tilikirjana. Hajautetussa verkossa olevaan lohkoketjuun pääsee käsiksi kuka tahansa halukas. Lohkoketjun koodia on kuitenkin mahdoton kopioida, sillä se muuttuu jatkuvasti louhimisen seurauksena.

Millaisia virtuaalivaluuttoja tällä hetkellä käytetään?

Erilaiset kryptovaluutat kiinnostavat suomalaisia ja moni haluaa myös investoida niihin. Bitcoin on virtuaalivaluutoista kaikkein tunnetuin, sillä se oli ensimmäinen vuonna 2009 käyttöön otettu digitaalinen valuutta. Nyt bitcoinin rinnalle on teknologian kehityksen seurauksena syntynyt yhä useampia erilaisia kryptovaluuttoja, hajautettuja sovelluksia sekä älysopimuksia.  Seuraavaksi tutustutaankin siihen, millaisiin luomuksiin kryptoteknologia on yltänyt.

Kryptovaluuttojen ekosysteemit, kuten Ethereum ja Cardano ovat kiinnostaneet erityisesti yrityksiä. Esimerkiksi ethereum ei ole varsinaisesti kryptovaluutta, vaan kokonainen verkosto. Toki ethereumilla on myös oma virtuaalivaluuttansa nimeltään ether, johon monet ovat sijoittaneet. Toisaalta ethereumin verkossa on myös monia muita suosittuja kryptovaluuttoja, joiden arvo on suoraan riippuvainen ethereumin arvosta. Lisäksi tässä kryptoverkostossa myydään myös digitaalista taidetta NFT-sertifikaattien muodossa, kehitetään digitaalisia palveluita sekä luodaan uudenlaisia hajautettuja sovelluksia. Cardano on monella tapaa samanlainen verkosto kuin ethereum, mutta se on toimivampi ja verkon sisäiset tilinsiirrot hoituvat nopeammin.

Stable coinit, joista varmasti tunnetuin on tether, ovat myös uusi ilmiö kryptovaluuttojen maailmassa. Koska virtuaalivaluuttojen arvo vaihtelee erittäin paljon kysynnän ja tarjonnan mukaan, stable coinien avulla on pyritty luomaan ratkaisu ongelmaan. Niiden arvo on tasaisempi, sillä se on riippuvainen fiat-valuutan arvosta. Esimerkiksi tether-kryptovaluutta on riippuvainen dollarin arvosta, mikä selittääkin valuutan suosiota.

Kaikkien hienojen kryptoinnovaatioiden lisäksi lohkoketjuteknologialla on luotu myös vitsejä ihan vahingossa. Meemivaluutat, kuten Dogecoin ja Shiba Inu, ovat olleet paljon esillä kryptomaailmassa. Esimerkiksi Dogecoinista tuli suosittu virtuaalivaluutta, kun Elon Musk kehui valuuttaa Twiiteissään.

Miten virtuaalivaluutat ovat kehittyneet vuosien varrella?

Kuten voidaan huomata, kryptovaluuttojen teknologia on kehittynyt paljon vuosien varrella. Matkan varrella on ollut sekä epäonnistumisia että kiinnostavia löytöjä. Kryptovaluuttojen kehitys huomataan erityisesti siinä, miten helppoa virtuaalivaluuttojen ostaminen ja myyminen nykyään on. Vaikka lohkoketjuteknologia on yleisesti melko turvallinen järjestelmä, on virtuaalivaluuttojen käytön turvallisuutta myös pyritty parantamaan esimerkiksi älysopimusten avulla. Valitettavasti kryptomaailmassa törmätään myös huijauksiin, joten on tärkeää, että tällaiset vaarat pystytään ehkäisemään mahdollisimman ajoissa. Lisäksi kryptoverkkoja on alettu hyödyntämään esimerkiksi yrityksissä, joka kertoo siitä, että lohkoketjuteknologiaa voidaan hyödyntää muuhunkin kuin uusien kryptovaluuttojen kehittämiseen.

Hajautetun verkon ja lohkoketjuteknologian salaisuuksia ei vielä olla täysin paljastettu

Vaikka kryptovaluutat ovat kehittyneet paljon vuosien varrella, ei se tarkoita, että kehitys päättyisi tähän. Monesti puhutaan esimerkiksi siitä, että kryptovaluuttoja pystyy hallitsemaan täysin anonyymisti, mutta nykyaikaisella teknologialla on yllättävän helppoa päästä jäljille käyttäjän digitaalisesta jalanjäljestä.

spot_img

Aiheeseen liittyvät artikkelit