spot_img

Bitcoinin perusteet haltuun

Bitcoin tunnetaan suomalaisittain kryptovaluuttana, joka on ensimmäinen hajautettu digitaalinen valuutta. Sitä ei pysty väärentämään, eikä sen käyttöön tarvita pankkeja tai valtioita. Sen suosio on kasvanut huimasti alusta lähtien ja sijoittamisesta ja kaupankäynnistä kiinnostuneen on hyvä tietää bicoinin perusteet. Kerromme niistä tarkemmin tässä artikkelissa.

Bitconeja syntyy pallkoina, jotka jaetaan verkon ylläpitämisen yhteydessä. Nykyään niitä on lähemmäs pari kymmentä miljonaan, mutta niiden kokonaismäärä on rajattu 21 miljoonaan. Se on siis poikkeava valuutta, koska esimerkiksi keskuspankit eivät voi luoda sitä rajattomasti lisää perinteisten valuuttojen tavoin. Näin ollen sitä ei ole rajattomasti kaikille jaettavissa ja koska bitcoinista on tullut maailmanlaajuisesti tunnettu ja suosittu valuutta, on sen arvokin noussut voimakkaasti. Rahamaailmasta kiinnostuneen kannattaa paneutua kryptovaluuttaan, jotta sijoittaminen ja kaupan käynti on kokonaisvaltaisesti hallussa.

Bitcoinin toiminnan perusta

Bitcoinin hajautettua digitaalista rahajärjestelmää kehittää sitä käyttävä avoin yhteisö. Sen toiminta perustuu hajautettuun tietojärjestelmään, jota kutsutaan tietyissä piireissä bitcoinin tilikirjaksi. Bitcoinin tilikirja sisältää tiedon kaikista kryptovaluutoista ja niiden siirroista.

Avoin järjestelmä tarjoaa olemassa olevat bitcoinit kaikkien nähtäviksi, mutta siihen sisältyy myös yksityisyys. Järjestelmä ei näytä kenelle jokainen kryptovaluutta kuuluu, vaan siirrot koostuvat osoitteista, joissa yhdistellään eri numero- ja kirjainyhdistelmiä.

Laskentateho toiminnan takana

Kryptovaluutan lohkoketjua toimii eri tietokoneilla hajaututesti ympäri maailman. Käyttäjien tietokoneet tarjoavat laskentatehoa, jonka avulla verkon toimintaa pidetään yllä. Kun rahaa siirretään kryptovaluutan verkossa, niin tietokoneet käsittelevät siirron. Bitcoinin verkossa tapahtuu pientä kilpailua, koska ylläpitäjät kilpailevat ensimmäisestä siirrosta. Siirron toteuttamiseen vaaditaan matemaattisen yhtälön ratkaisua, jonka suorittavan ylläpitäjän täytyy suorittaa.

Käyttäjät, jotka antavat verkolle laskentatehoa saavat bitcoineja siirtojen käsittelyn vastineeksi. Uusia bitcoineja ilmaantuu siirtojen käsittelystä ja verkon ylläpidosta syntyvinä palkkioina. Ylläpitäiä kutsutaankin nykyään louhijoiksi, koska he luovat uusia bitcoineja siirtojen käsittelyn yhteydessä.

Bitcoin voi olla suurta rajoista huolimatta

Bitconeista on käytetty jo suurin osa ja puolien kaikista olmeassa olevista bitcoineista oletetaan katoavan joko luonnollisen poistuman tai kadonneiden yksityisavainten ansiosta. Kadonneet kryptovaluutat ovat edelleen lohkoketjussa, mutta eikä kukaan ei voi enää niitä liikuttaa. Tämä pienentää kierrossa olevien bitcoinien määrää markkinoilla huomattavasti.

Bitcoinissa on kuitenkin omat mahdollisuutensa ja pienikin bitcoinomaisuus voi muodostaa ajan saatossa merkittävän perinnön. Tämän takia suosituksena on testamentin laatiminen, jotta bitcoin-omistajat voivat taata laillisen siirtymisen perintönä perheenjäsenilleen tai toivomilleen tahoille.

Bitcoinin edut

Kryptovaluutta on ollut monen sijoittajan kiinnostuksen kohteena sen rajallisen määrän ja voimakkaan arvonnousun ansiosta. Sitä käytetään yleisimmin arvon säilyttäjänä ja sijoituskohteena. Bitcoin säilyttää arvonsa hyvin rajallisen määränsä vuoksi ja sitä voikin verrata perinteisten valuuttojen sijaan esimerkiksi kultaan. Arvon kehitys voi jatkoa pitkään myötätuulessa, kun tunnettuus lisääntyy ja käyttö yleistyy. Bitcoinin arvo on ainakin tuplaantunut vuosien 2009-2013, 2015-2017 ja 2019 aikana.

Kryptovaluutan siirrot tehdään verkossa samalla nopeudella ajasta ja paikasta riippumatta. Ne tapahtuvat yleensä alle tunnissa, jolloin se on erittäin nopea erityisesti kansainvälisiin siirtoihin verrattuna. Se on myös melko riippumaton yhteiskunnallisista muutoksista ja maailman menoista, koska bitcoin ei riipu pankkien tai muiden yksittäisten tahojen olosuhteista.

Bitcoin maksuvälineenä

Bitcoinia käytetään maksuvälineenä monissa vähittäismyyntipaikoissa. Sillä voi maksaa sekä kivijalkakaupoissa että verkkokaupoissa. Se lienee verkossa yleistyvämpää ja bicoineja vastaanottavia toimijoita kaupan alalla on kansainvälisesti kymmeniä tuhansia. Bitcoinin kohdalla maksaminen tapahtuu tyypilleisesti QR-koodin avulla, jota kauppias tarjoaa. Koodi luetaan älypuhelimella, jossa voi säilyttää myös bitcoin-lompakkoaan. Verkkokaupassa maksu maksetaan joko näytön QR-koodista tai käyttämällä tekstimuotoista lompakon osoitetta, jonka kauppias antaa.

spot_img

Aiheeseen liittyvät artikkelit