spot_img

Kannattaako sinun ottaa autolainaa?

Onko vanha autosi jatkuvasti korjattavana ja oletko pohtinut uuden auton ostamista? Tällöin autolaina voisi olla sinulle ajankohtainen pohtimisen aihe. Autolainan ottaminen on kuitenkin vakava investointi, ei ihan yhtä vakava kuin asuntolaina, mutta siitä huolimatta rahan lainaaminen on aina syytä ottaa vakavasti. Lainan ottaminen ei ole hyvä idea taloudellisesta näkökulmasta kaikille, sillä osalla ihmisistä ei yksinkertaisesti ole resursseja lainan takaisinmaksuun. Mistä sitten tietää, että kannattaako autolainaa ottaa?

Ota huomioon auton hinta

On olennaista miettiä ensinnäkin, että millaisen auton haluaa hankkia. Jos sinulle sopii myös vanhemmalla autolla ajaminen ja jos et vaadi autolta paljoa, voit ostaa halvemman auton, mutta silloin sinun täytyy varautua mahdollisiin korjauksiin, joita autolle pitää tehdä. Uudempaa autoa ei tarvitse korjauttaa niin paljoa, mutta joudut maksamaan itse autosta enemmän. Kun tiedät, miten paljon tulet maksamaan autosta, olet enemmän perillä siitä, miten paljon lainaa joudut ottamaan ja miten nopeasti pysyt maksamaan lainan takaisin. Suhteuta auton hinta omaan taloudelliseen tilanteeseesi, jotta pystyt arvioimaan, mikäli lainan ottaminen on hyvä idea juuri sinulle.

Vertaile eri lainantarjoajia

On olennaista, mistä autolainan ottaa, sillä eri tarjoajilla on eri vaatimuksia ja erisuuruisia korkoja. Kun olet perillä siitä, millaiset ovat lainantarjoajien motiivit ja tarjoukset, voit vertailla niitä realistisesti ja pohtia, mikäli pystyt ottamaan tarjouksia vastaan. Autolainan ottaminen pankista on turvallista, mutta toisaalta yksityiseltä tarjoajalta voi saada paremman tarjouksen pienemmillä koroilla. Lainabisneksessä on erittäin paljon kilpailua, joten kannattaa hakea verkosta paljon tietoa erilaisista tarjoajista, mikäli haluaa ottaa lainaa yksityiseltä yritykseltä. Tarkista myös millaista palautetta nämä lainantarjoajat ovat saaneet, jotta pystyt vertailemaan niitä paremmin.

Yksityisiltä lainatessa on kuitenkin oltava erittäin huolellinen, sillä aina voi käydä niin, että sinua huijataan. Pankista lainaa ottaessa tämä ei ole ongelma, sillä pankit eivät halua pilata mainettaan huijauksilla ja ne ovat myös tiukemmin säänneltyjä. Yksityiseltä lainatessasi otat siis isomman riskin, mutta saatat saada paremman lainatarjouksen.

Lisää tietoa autolainan ottamisesta, koroista ja lainantarjoajista löydät osoitteesta autolaina.io.

Lainan takaisinmaksu

Pohdi, miten nopeasti pystyt maksamaan lainan takaisin, jotta pystyt suunnittelemaan tulevaisuuden rahankäyttöäsi. Joudut kuitenkin investoimaan rahaa lainan takaisinmaksuun tietyin väliajoin ja oma taloudellinen tilanteesi määrittää sen, miten nopeasti pystyt maksamaan lainan takaisin ja myös miten paljon korkoja joudut maksamaan. Mitä enemmän aikaa lainan maksamisessa kuluu, sitä korkeammaksi kasvavat korot. Tästä syystä on tärkeää varsinkin yksityisten lainantarjoajien tapauksessa tarkistaa, miten nopeasti korot kasvavat, jotta ei joudu taloudellisesti tukalaan tilanteeseen.

Ole realistinen

Lainat on luotu ihmisille, joilla on vakaa taloudellinen tilanne. Varsinkin oman taloudellisen tilanteensa kanssa kannattaa olla realistinen, sillä autolainaa kannattaa ottaa vain, kun rahallinen tilanne ja työtilanne on vakaa. Tällöin olet varma siitä, että pystyt maksamaan lainaa takaisin kuukausittaisesta palkastasi. Mikäli tilanteesi on epävakaampi, voit myös säästää autoon rahaa itse, kun näin pystyt tekemään ja sitten vasta investoida autoon. Jos esimerkiksi menetät yhtäkkiä työpaikkasi tai jos palkkasi vaihtelee suuresti, kun teet freelancerin työtä, itse säästäminen on paljon realistisempi vaihtoehto. Sinun ei tarvitse ottaa taloudellista riskiä, kun ostat itsellesi auton, joten mieti tarkkaan, mikäli autolainan ottaminen sopii juuri nimenomaan sinun tilanteeseesi.

Toki laina helpottaa kalliimman auton ostamista, jos juuri tietyllä hetkellä ei ole varaa maksaa auton hintaa kokonaisuudessaan ja autolainan ansiosta myös keskivertoihminen pystyy helposti investoimaan autoon, mikäli hänellä on pysyvä työpaikka.

spot_img

Aiheeseen liittyvät artikkelit