spot_img

Mikä on Bitcoin-lompakko?

Bitcoin on kaikkein suosituin ja vanhin edelleen käytössä oleva kryptovaluutta. Mitä enemmän kryptovaluuttaa on louhittu, sitä tärkeämmäksi on muodostunut kysymys Bitcoinien säilyttämisestä. Erilaisia Bitcoin-lompakkoja löytyy joka lähtöön kaikenlaisille kryptosijoittajille. Tässä artikkelissa tutustumme Bitcoin-lompakon teknologiaan sekä ominaisuuksiin?

Miten Bitcoin-lompakko tarkalleen toimii?

Bitcoin-lompakko on yksinkertaisesti virtuaalinen alusta, jossa sijoittaja pystyy säilyttämään Bitcoineja sekä muita kryptovaluuttoja. Se muistuttaa monella tapaa tavallista lompakkoa, mutta perinteisen flat-valuutan sijasta lompakossa on virtuaalivaluuttaa. Bitcoin-lompakkoon pystyy tallettamaan Bitcoineja sekä välittämään niitä eteenpäin. Lompakko siis helpottaa krypto-omistuksien hallitsemista itsenäisesti.

Kuten itse kryptovaluutatkin, Bitcoin-lompakot perustuvat lohkoketjuteknologiaan. Lompakko on suunniteltu toimimaan yhteistyössä Bitcoinin lohkoketjun kanssa, mikä tekee kryptovaluutan siirtämisestä erittäin helppoa.

Miten Bitcoin-lompakot pitävät huolta tietoturvallisuudesta?

Moni sijoittaja säilyttää Bitcoin-lompakossa kaikkia krypto-omistuksiaan, joten tietoturvallisuudella ei todellakaan pidä leikkiä. Kryptolompakot ovat turvallisuustasoltaan erilaisia ja esimerkiksi Hardware-lompakot ovat kaikkein turvallisimpia, kun taas nettilompakkojen tapauksessa törmätään herkimmin kyberuhkiin.

Luotettavat Bitcoin-lompakot sisältävät joukon salaisia numeroita tai yksityisiä avaimia, jotka on yhdistetty käyttäjän lohkoketjun osoitteeseen. Näiden avaimien avulla käyttäjä hyväksyy Bitcoin-tilinsiirtoja, kuten hän tekisi perinteisten verkkopankkimaksujen tapauksessakin. On tärkeää, että salaiset numerot ja avaimet suojataan huolellisesti. Jos ne joutuvat vääriin käsiin, voi hakkeri liittää Bitcoinit omaan lompakkoonsa. Esimerkiksi viime vuoden aikana Bitcoineja varastettiin jopa 32 miljardin dollarin arvosta.

Mitä on otettava huomioon, kun valitsee sopivaa Bitcoin-lompakkoa?

Markkinoilla on niin monia erilaisia kryptolompakoita, joten on tärkeää, että osaa valita omiin tarpeisiinsa sopivan. Ensitöikseen on tärkeää tutustua lompakon taustatietoihin ja tietoturvallisuuteen. Kryptomaailmassa kyberuhkia on enemmän kuin tarpeeksi, joten varmista sentään, että kyseessä on luotettava bitcoin lompakko.

Toinen asia, johon Bitcoin-sijoittajan on syytä kiinnittää huomiota, on lompakon käyttötapa. Jos lompakossa aikoo säilyttää suuria summia kryptovaluuttaa jatkuvan treidaamisen sijaan, on tärkeää, että lompakko soveltuu siihen. Toiset lompakot sopivat taas paremmin aktiivisille treidaajille, jotka haluavat päästä käsiksi sijoituksiinsa niin verkossa kuin mobiilisovelluksessa. Seuraavaksi käydäänkin tarkemmin läpi erilaisia Bitcoin-lompakkoja.

Nettilompakot

Nettilompakko on palvelu, jonka kautta Bitcoineja pystyy hallitsemaan suoraan verkossa. Nettilompakoiden ehdoton hyvä puoli on siinä, että niihin pääsee käsiksi millä laitteella tahansa. Kryptosijoittajien keskuudessa suosituimpia nettilompakoita ovat esimerkiksi Coinbase sekä Blockchain.

Kuten tuli jo mainittua, ongelmana on kuitenkin tietoturvallisuus. Valitettavasti verkossa on liikkeellä paljon hakkereita sekä valesivustoja, joihin ei todellakaan voi luottaa. Pahimmissa tapauksissa sijoittaja on tallettanut palvelun kautta rahojaan vain tajutakseen, että rahat ovat joutuneet rikollisen käsiin. Varmistu siis, että nettilompakko on aito ja turvallinen ennen lompakkoon rekisteröitymistä. Hakkerit ovat nykyään erittäin taitavia erilaisten huijaussivustojen luomisessa.

Deskstop-lompakot

Deskstop-lompakko on hieman turvallisempi vaihtoehto nettilompakolle, sillä Bitcoinit on tallennettu suoraan laitteellesi. Käyttäjä voi siis ladata lompakon sovelluksen laitteelleen ja hallita krypto-omistuksiaan tietokoneohjelmiston kautta. Suosittuja ja turvallisia desktop-lompakkoja ovat esimerkiksi Bitcoin Core sekä Armory.

Deskstop-lompakkoihin liittyy silti tiettyjä tietoturvauhkia, jotka kryptosijoittajan on ehdottomasti otettava huomioon. Tämä johtuu siitä, että laite saattaa joutua viruksien tai haittaohjelmien turmelemaksi. Pahimmassa tapauksessa ohjelmisto tuhoutuu ja Bitcoinit joutuvat jälleen vääriin käsiin. Deskstop-lompakon käyttäjän on siis pidettävä ehdottoman hyvää huolta laitteidensa tietoturvallisuudesta.

Mobiililompakot

Mobiililompakko on hyvin samanlainen kokonaisuus kuin deskstop-lompakko. Ainoana erona on se, että kryptosijoituksia hallitaan mobiililaitteella tietokoneen sijasta. Yleensä mobiililompakko toimii yleisimmillä mobiililaitteilla. Mobiililompakon etu on siinä, että siihen pääsee käsiksi myös liikkeessä, kun ei ole aikaa kaivaa tietokonetta esille. Bitcoin-maksujen tekeminen on mobiilissa sekä helpompaa että nopeampaa esimerkiksi QR-koodin kautta.

Valitettavasti mobiililompakoiden tapauksessa on niin ikään törmätty tietoturvallisuusuhkiin, joista sijoittajien on oltava tietoisia. Tutustu siis huolella siihen, millaiseen mobiililompakkoon olet rahojasi tallettamassa. Turvallisia mobiilin soveltuvia lompakoita ovat esimerkiksi Bitcoin Wallet sekä Hive Android.

Hardware-lompakko

Hardware-lompakko on Bitcoin-lompakoista ehdottomasti kaikkein turvallisin, vaikkei ihan helppokäyttöisin. Lompakon turvallisuus perustuu siihen, että Bitcoinit on talletettu fyysiselle kovalevylle, joka ei ole yhteydessä nettiin. Näin ulkopuoliset toimijat, kuten hakkerit, eivät pääse käsiksi lompakon tietoihin. Lompakko liitetään tietokoneeseen vain silloin, kun Bitcoineja halutaan ostaa tai myydä.

Ainoa huono puoli hardware-lompakoissa on se, että niihin joutuu investoimaan melko paljon rahaa. Toki suurten Bitcoin-omistusten säilyttämiseen kannattaakin löytää hyvin turvallinen paikka. Yleensä lompakkojen hinta liikkuu noin 100 – 200 euron välillä ja niistä suosituimpia ovat esimerkiksi Trezor sekä Ledger.

Paperilompakko

Paperilompakko on hieman erilainen Bitcoinien säilyttämisen tapa, joka sopii paperidokumenttien ystäville. Kyseessä on siis fyysinen dokumentti, josta löytyvät kaikki tarvittavat tiedot, kuten julkinen avain ja yksityinen avain. Lompakkoon pääsee kirjautumaan QR-koodin välityksellä, mutta muuten paperilompakko on täysin hakkerien saamattomissa.

Paperilompakon ongelmana on kuitenkin säilyttäminen. Jos hukkaa tai hajottaa paperin, ei lompakkoon pysty nimittäin kirjautumaan. Säilytä paperilompakko siis visusti kansien välissä, jolloin se pystyy tallessa elämän myllerryksissä.

Yhteenveto

Tarjolla on siis monenlaisia Bitcoin-lompakoita ja on tärkeä taito osata valita turvallinen ja omiin tarpeisiin sopiva palvelu.

spot_img

Aiheeseen liittyvät artikkelit