spot_img

Etätyöstä toimivaa

Vuonna 2020 siirtyi suuri osa toimistotyötä tekevistä työntekijöistä etätyöhön. Koska siirtymä kävi niin nopeasti, ei monikaan ehtinyt miettiä työtiloja tai muitakaan järjestelyjä etätyön sujumiseen.

 

Vaikka etätyössä on mukavaa se, että kannettavan tietokoneen kanssa voi liikkua paikasta toiseen ja vaikkapa takapihan terassille, on kuitenkin tärkeää varata tietty paikka tai piste työn tekemiselle. Se voi olla vaikkapa makuuhuoneen tai vierashuoneen pöytä, jossa tulisi olla esimerkiksi tietokoneen telakka sekä muut tarpeelliset tarpeet työn tekoon. Kannettava tietokone on helppo kiinnittää telakkaan kiinni, jolloin sen saa yhdistettyä kätevästi vaikkapa erilliseen näyttöön ja muihin lisälaitteisiin.

 

Valaistusta ja ergonomiaa

 

Etätyöpisteessä on valaistus tärkeää, sillä jos työtila on kovin hämärä, se rasittaa silmiä ja väsyttää niitä. Kirjoitustyötä on vaikea tehdä väsyneillä silmillä, koska ruutua joutuu tuijottamaan kuitenkin pitkään. Jos saatavilla ei ole sopivaa ergonomista tuolia, jonka saa oikealle korkeudelle pöydän ääreen, kannattaa miettiä olisiko seisontapiste sopiva itselle. Tällöin tarvitsee toki huolehtia pöydän korkeudesta.

 

Kompromissi näistä kahdesta on satulatuoli, jonka saa laskettua ja korotettua sopivan korkeaksi. Satulatuolissa istuminen on kuin istumisen ja seisomisen välimuoto. Se vie lisäksi vähän tilaa ja sulautuu helpommin muihin kalusteisiin kuin perinteinen toimistotuoli.

 

Työtilan tulisi olla myös hiljainen esimerkiksi Teams-kokousten vuoksi, joten paikka kannattaa valita niin että huoneesta saa oven kiinni eikä sitä ole joku koko aikaa avaamassa. Tästä syystä esimerkiksi lastenhuone voi olla huono paikka etätyöpisteelle sekä muutenkin, riippuen lapsen iästä. Pienemmät lapset kun saattavat tuoda etätyöpisteelle ei-toivottuja tavaroita, kuten kaatuvia mehulaseja tietokoneen viereen.

 

Työpiste puhtaaksi

 

Etätyöpiste tulee pitää myös puhtaana, joten kannattaa hankkia kotiin esimerkiksi suihkeita, joilla voi pyyhkiä työpisteen pinnat ja vaikkapa tietokoneen kansi sekä näyttö. Puhdistusaineita myy esimerkiksi verkkokauppa Discandoo.com.

 

Internet-yhteys tulee olla kunnossa etätyöpistettä varten ja useimmilla on käytössä langaton verkko kotona. Jos on kuitenkin mahdollista käyttää ethernet-kaapelilla kulkevaa internetyhteyttä, se on aina parempi nopeudeltaan ja toimintavarmuudeltaan. Jos taas työpisteelle ei nettiyhteys tunnu riittävän, kaupat myyvät langattoman verkon signaalin vahvistimia. Toinen vaihtoehto on ottaa nettiyhteys omasta puhelimesta, jolloin se toimii tukiasemana.

spot_img
Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit