spot_img

Canasta – miten peliä pelataan?

Canasta on neljän pelaajan korttipeli, jossa kaksi ihmistä istuu vastakkain muodostaen joukkueen. Peliä voi pelata myös kahden, kuuden ja kahdentoista pelaajan versioina. Canastassa pelataan kahdella 52 kortin pakalla ja neljällä jokerilla. Tavoite on saada pöytäyksiä, jotka muodostuvat minimissään kolmesta samannumeroisesta kortista. Sekä kakkoset että jokerit korvaavat minkä tahansa muun kortin. Voittaja on joukkue, joka saavuttaa ensimmäisenä 5000 pistettä.

Canasta on espanjan kieltä ja sen merkitys on käytännössä kori. Yleisesti ajatellaan, että peli luotiin Montevideossa, Uruguayssa, 1900-luvun alussa. Peli yleistyi sitten Yhdysvalloissa ja myöhemmin kaikkialla maailmassa.

Näin pelataan Canastaa

Jakaja aloittaa jakamalla yksitoista korttia kaikille pelaajille. Peli alkaa jakajan vasemmalla puolella olevasta pelaajasta. Peli jatkuu siitä myötäpäivään. Jakajaksi valittu henkikö laittaa korttipakan pöydälle piilopakaksi kuvapuoli alaspäin. Lisäksi hän kääntää avopakan pohjaksi päällimmäisen kortin. Mikäli avopakan pohjakortiksi tulee kolmonen, joka on punainen, se jätetään poikittain ja lisäksi sen päälle asetetaan toinen kortti.

Mikäli pelaajalla on kädessään kolmonen, joka on punainen, pelaaja laittaa sen omalla vuorollaan pöydälle kuvapuoli ylöspäin. Lisäksi hän ottaa uuden kortin piilopakasta sen tilalle. Pelaaja saa pisteitä punaisista kolmosista, jotka eivät osallistu itse peliin, mutta ovat hyvityskortteja.

Canastassa jokainen pelaaja ottaa vuorollaan piilopakasta kortin sekä halutessaan tekee pöytäyksen laittamalla minimissään 3 samannumeroista korttia pöydälle kuvapuoli ylöspäin. Tämän jälkeen pelaaja laittaa 1 kortin avopakan päälle. Samannumeroisilla korteilla saa jatkaa tehtyjä pöytäyksiä. Lisäksi omaan tiimiin kuuluva jäsen voi jatkaa niitä. Yksi pöytäys voi sisältää vain kolme apukorttia, eli kakkosta tai jokeria. Pöydältä ei saa vaihtaa käytettyjä kortteja pois.

On hyvä huomata, että kolmosia, jotka ovat mustia, ei saa pöydätä, ellei sitten pelaaja lopeta siihen. Lisäksi apukortteja ei ole mahdollista pöydätä yksinään. Kun joku pelaajista saa laitettua kaikki korttinsa pöydälle ja hänellä on 7 kortin pöytäys jollekin numerolle, eli Canasta, joko apukortin avulla tai puhtaana. Säännöistä riippuen lopettamaan pystyvällä pelaajalla on myös mahdollisuus kysyä tiimikaveriltaan lupa lopettaa pelaaminen. Näin hän voi varmistaa, että pelin lopettaminen sopii kaikille tiimiin kuuluville jäsenille.

Canastan historia

Canasta on legendaarinen korttipeli, niin niin monet muutkin korttipelit. Jo 800-luvulta lähtien pelikortit ovat olleet suosittuja, ja ne ovat kiinalaisen korkeakulttuurin perintö maailmalle. Euroopassa pelikortit tunnettiin jo 1300-luvulla. Pariisilainen ja Rouen olivat kaksi pakassa käytettyä mallia, jotka olivat erityisen suosittuja.

Monilla meistä on lapsuusmuistoja perheen korttipeleistä kesämökillä. Kunnes jokainen pelaaja tunnisti jokaisen kortin kulumisen vuoksi, samaa pakkaa käytettiin vuodesta toiseen. Uuden korttipakan ostaminen oli hankalaa, sillä kortin tuntuman, muotoilun ja värimaailman piti olla kaikkien hyväksyttävissä. Nykyäänkin on saatavilla paljon ainutlaatuisia korttimalleja. Kortit ovat erinomainen esimerkki esteettisyyden ja käytännöllisyyden kombinaatiosta. Korttien on kuitenkin täytettävä tietyt vaatimukset, olivatpa ne sitten nettikasinokortteja tai yrityksen ilmaisia kampanjapakkoja.

Canastayhdistys

Suomessa Canastayhdistys perustettiin vuonna 1954. Liitto järjestää erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja, jotka liittyvät tähän korttipeliin. Kuukausimaksun maksaville jäsenille tarjotaan useita etuja, kuten mahdollisuus osallistua yhdistyksen sponsoroimiin tapahtumiin. Liiton tavoitteena on parantaa peliä. Jokainen voi pelata tätä peliä omassa ympäristössään, sillä se on korttipeli, joka ei välttämättä vaadi lisävalmisteluja. Tarvitaan vain yksi, kolme tai viisi ylimääräistä pelaajaa.

Pelistä on joitakin pieniä muunnelmia. Perussäännöt ovat samat kaikissa. Jotkut pelaajat ottavat pakasta kaksi korttia kerrallaan, jotta kortit eivät loppuisi nopeasti. Canasta on mielenkiintoinen peli, joka sopii koko perheelle pelattavaksi.

spot_img
Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit