Etätyöaikana voi motivoitua omasta fyysisestä kunnosta huolehtimiseen erilaisten mobiilisovellusten, älylaitteiden ja sosiaalisen median avulla. Positiivinen ryhmäpaine ja muiden esimerkistä innostuminen auttavat silloin, kun itseä ei huvittaisi lähteä hikoilemaan lenkkipolulle tai jumppaamaan olohuoneen lattialle.
Työmatka kolme metriä – parisataa askelta päivässä!
Etätyö on vienyt ihmisiltä myös työmatkat ja niihin liittyvän säännöllisen liikunnan. Vaikka et olisi ollut superaktiivinen työmatkapyöräilijä tai työmatkojasi lenkkeilevä ihmemies, on työmatkan vähentyminen muutamiin metreihin varmasti vaikuttanut liikuntamääriisi.
Eräs tuttavani valitteli, miten etätyö on vaikuttanut hänen liikkumiseensa. Hän kertoi, että vähimmillään – oikein kiireisinä työpäivinä – hän on laskenut liikkuvansa työpäivän aikana vain joitain satoja askelia: työpöydältä jääkaapille, mikrolle, vesihanalle ja takaisin. Ihmiskehoa ei todellakaan ole luotu sellaiseen. Kun vielä tuntee itsensä oikein kiireiseksi työssään, eikä malta lähteä edes pienelle kävelylle päivän aikana, on työpäivän jälkeen hyvin rasittunut olo. Silti fyysistä rasitusta ei ole tapahtunut lainkaan. Ihmisen keho kaipaa kuitenkin myös muuta tekemistä kuin ajattelutyötä – vaikka henkinen rasitus olisikin ollut äärimmäistä tiukan työpäivän aikana ja tuntisit itsesi jo aivan väsyneeksi.
Henkistä virkistystä voit hakea vaikka selaamalla läpi uusimmat nettikasinot, mutta fyysistä virkistystä kannattaa hakea lenkkipolulta! Ota tässäkin sama asenne kuin pelikoneilla, älä ohjaile itseäsi liikaa, vaan antaudu myös lenkille lähtiessä spontaaniuden vietäväksi. Kun pääset ovesta ulos, voit valita kääntymisen oikealle tai vasemmalle, mutta mitä jos ottaisitkin ohjenuoraksesi intuition seuraamisen? Kun olet kontrolloinut itseäsi jo koko päivän työasioissa, anna mielellesi aikaa levähtää ja etene ilman suunnitelmaa.
Pelien maailmassa tällaiseen heittäytymiseen voi välillä antautua ja katsoa, minne onni vie. Lenkille lähtiessä anna ajatustesi rentoutua ainakin ensimmäiset sadat metrit ja mieti vasta sitten, mihin menisit, pitääkö juosta vai kävellä, haluatko tehdä jonkin sykkeen seurantaa edellyttävän treenin vai menetkö ihan fiiliksellä eteenpäin. Edistykselliset, sykettä seuraavat urheilukellot sisältävät myös valmiiksi suunniteltuja treeniohjelmia, jotka auttavat huomattavasti liikuntamotivaatiossa ja erilaisten treenien toteutuksessa.
Treenistä rutiinia älykellon avulla
Itse olen todennut kahden eri ratkaisun olevan tärkeitä etätyöajan treenaamisessa: ensinnäkin tuo jo mainittu sosiaalinen ryhmäpaine. Sitä varten voit vaikka itse luoda verkoston kavereistasi. Toinen on henkilökohtaisempi: hyvä treenikello. Toki voit ajatella, että eihän kello sitä treeniä tee, mutta ota vaikka kokeeksi käyttöön jonkun tuttavasi ylijäänyt urheilukello. Kyllä se kello melkein treeniäkin tekee. Kun älykello ranteessasi ilmoittaa, että nyt on aika nousta liikkeelle, on surisevaa tai piippaavaa laitetta yllättävän vaikeaa vastustaa. Yksinäisillä lenkeillä sykerajoja seuraava treenikumppani on kuin oma personal trainer – haluat tehdä juuri ohjeen mukaan, koska onhan siinä oltava jotain järkeä! Ihanaa, kun älykäs laite suunnittelee treenin puolestasi.
Rutiinit ovat tärkeitä, ne määrittävät sen millaiseksi kehityt. Erilaiset velvollisuudet ja totutut tavat ohjailevat meitä. Se mitä teemme päivittäin tai viikottain, näkyy meissä myös vuosien päästä. Jos aloitat nyt säännöllisen urheilun, saat korjata sen satoa vielä vanhoilla päivilläsi. The Economist -lehti on kuvannut suomalaisten rahapelaamista kansalaisvelvollisuudeksi – samoin kuin viet joka viikkoisen lottorivisi kioskille, opit varmasti myös säännölliseksi lenkkeilijäksi.
Myös mobiilisovellukset auttavat treenin ja hyvän ruokavalion rutiiniksi saamisessa: kokeile vaikka erilaisia challengeja kuten 30-päivän lankkuhaastetta tai seuraa ruokavaliotasi kalorilaskureilla. Kun terveellinen syöminenkin on kuin pelaamista, se voi temmata mukaansa. Pisteitä jokaisesta parsakaalista!
Rutiinista pysyvää ryhmäpaineen avulla
Moni innostuu viimeistään joulun jälkeen kovaan kuntokuuriin ja kroppansa timmiksi saamiseen. Liian monella into lopahtaa ensimmäisten viikkojen jälkeen: tulee lihaskipuja, laiskottaa, olkapääkin taisi venähtää, ja uuden uutukaiset lenkkarit hiertävät. Jos tässä kohtaa luovutat, olet kuin ne tuhannet muut, joiden kuntokuuri päättyy aina tammikuussa. Se ei kuitenkaan johda tuloksiin, joten teepä tällä kertaa toisin! Kokoa muutama kaverisi ja vaikka ihan tuntemattomia ihmisiä yhteen Facebookissa, WhatsAppissa tai muussa some-kanavassa. Tärkeintä on, että osallistuminen on helppoa.
Kertokaa toisillenne tavoitteenne ja mitä haluatte kuntoilulla saavuttaa. Joku voi keksiä viikoittaisia haasteita ja joku toinen linkata hyviä internetistä löytyviä treenejä. Tärkeintä on, että heikkoinakin hetkinä saa tukea toisilta ryhmäläisiltä. On todella vaikeaa jättää lupaamansa lenkkeilyhaaste kesken, jos tietää toisten odottavan päivitystä myös sinulta. Sosiaalisimmat voivat sopia yhteisiä lenkkeilyjä etäyhteyksillä ja rohkein ohjata kaikille sopivan kuntopiirin Facebook-liven avulla. Etätyöaikana saa yllättävän paljon tsemppiä etäkavereista ja omien tavoitteiden saavuttaminen vahvistaa onnistumisen tunnetta. Omalla onnistumisellasi tsemppaat myös treenikavereitasi eteenpäin.