spot_img

Mitkä e-urheilupelit ovat Suomen pelatuimpia?

E-urheilu on noussut vuosi vuodelta yhä suositummaksi. Vakavasti pelaamiseen suhtautuvia pelaajia riittää Suomessa ja Suomen e-urheiluliitto on saanut houkuteltua lajin pariin myös paljon uusia pelaajia. Suomalaiset ovat menestyneet lajissa kansainvälisesti hyvin. Monia nettipelejä voi pelata myös nettikasinoilla. Esimerkiksi NetBet tarjoaa laajan valikoimanerilaisia jännittäviä rahapelejä.

Suosituimmat e-urheilupelit Suomessa

Suomalaiset e-urheilijat pitävät erityisesti Counter-Striken pelaamisesta. Se on kaikkein suosituin e-urheilupeli maassamme, ja sitä pelaavat myös monet ammattilaistiimit, joiden pelaajat ovat suomalaisia. Kaiken kaikkiaan 52 eri suomalaisjoukkuetta on pelannut Counter-Strikea ja yhteensä he ovat saaneet siitä palkintorahoja yli 190 000 dollaria. Jos puolestaan analysoidaan, mikä on kaikkein pelatuin peli yksittäisten suomalaisten e-urheilijoiden keskuudessa, se on Overwatch. Sitä pelaa ainakin 58 suomalaista e-urheilijaa ja he ovat saaneet kilpailujen kautta pelistä yli 620 000 dollaria.

E-urheilu katsotaan virallisesti urheiluksi Suomessa

Monissa maissa e-urheilun statuksesta kiistellään voimakkaasti. Kaikki maat eivät pidä elektronista urheilua oikeana urheiluna, sillä siinä pelaajat eivät koe kovinkaan suurta fyysistä rasitusta. Myös pelien jatkuvasti muuttuvat säännöt ovat heikentäneet sen arvostusta virallisten tahojen silmissä. E-urheilijoilla on kuitenkin pitkäaikaisena haaveena saada laji olympialaisiin. Vielä tuosta tavoitteesta ollaan kaukana, mutta e-urheilua on otettu mukaan mm. Aasian maissa pidettävien urheilukilpailujen yhteyteen.

Suomessa on kuitenkin tunnustettu e-urheilijat virallisiksi urheilijoiksi jo vuonna 2017. Tällä on merkitystä myös verotuksen kannalta, sillä pelaajien palkkiot, voitot ja palkat katsotaan virallisesti ansiotuloiksi. Lisäksi pelaajat voivat sijoittaa tulojaan verovapaaseen urheilijoiden rahastoon, josta he voivat nostaa varojaan urheilu-uran päättyessä.

E-urheilijoiden ura ei ole kovin pitkä, sillä suurin osa ammattilaistasolla kilpailevista pelaajista lopettaa peliuransa 30 ikävuoden jälkeen. Pelivoittojen rahastointimahdollisuus tuo turvaa tulevaisuuteen, aivan kuten muidenkin lajien urheilijoiden kohdalla. Täysipäiväinen ammattilaispelaajan ura vie pelaajilta kaiken ajan ja energian, eikä heillä välttämättä ole mahdollisuutta opiskella tai työskennellä normaalisti sen ohella.

E-urheilussa liikkuu suuret rahat

Monet tahot ovat huomanneet e-urheilun ympärillä leijuvan suuren mahdollisuuden, ja laji on saanut paljon sponsoreita. Myös suomalaisia yrityksiä on lähtenyt mukaan sponsoroimaan ammattilaispelaajien turnauksia. Suomalaisoperaattori Elisa on mukana kansainvälisessä CS:GO turnaussarjassa sponsorina. Kyseisessä turnauksessa palkintopotti kohoaa 2,7 miljoonaan dollariin, josta Elisan sponsoroinnin osuus on vähintään 650 000 dollaria, kertoo Yle. Myös operaattori Telia on lähtenyt tukemaan e-urheilua. Se listaa sivuillansa suosituimpia e-urheiluepelejä.

E-urheilun suosituimmat pelit

  1. Counter-Strike- Global Offensive. Tämän pelin lyhenne on CS:GO ja se on taktinen ensimmäisen persoonan peli eli FPS-peli. Counter-Strikeä pelataan joukkueissa, joissa on viisi henkeä. Mukana on aseita, pommeja ja taktiikkaa.  Pelikierrokset ovat lyhyitä, ne kestävät vain minuutin ja 55 sekuntia.
  2. Dota 2. Tämä on yksi maailman suosituimpia e-urheilupelejä. Pelit kestävät 30-60 minuuttia ja siinä jokainen pelaaja ohjaa omaa hahmoa. Voittajaksi selviytyy se joukkue, jossa on parhaimmat hahmot, strategia sekä yhteispeli.
  3. Overwatch. Overwatchia pelaa paljon suomalaisia ja pelille on oma Overwatch-liiga Yhdysvalloissa. Pelaajat voivat valita haluamansa hahmon, joista jokaisella on omat erityisvoimansa. Pelissä on kaksi kuuden hengen joukkuetta ja useita erilaisia pelimuotoja.
spot_img

Aiheeseen liittyvät artikkelit