spot_img

Tylsistytkö etätyössä, katoaako oppimisinto?

Pelottaako sinua, että rutiiniksi käynyt etätyö ja jatkuvat etäpalaverit vievät kyvyn oppimiseen ja uusien asioiden omaksumiseen? Kun kaikki vuorovaikutus tapahtuu sähköisesti ja usein vielä aika tylsien työvälineiden (kuten sähköpostin) kautta, on vaarana, että ajatukset pyörivät vain tavanomaisen rutiinityön ympärillä ja kyky uuden ajatteluun ja oivallusten saamiseen jää taka-alalle. Innovatiivisuus ontuu, kun ihminen tylsistyy.

 

Oivaltamista voi opetella

 

Tee jotain pientä uutta joka päivä. Sen ei tarvitse olla suurta ja kunnianhimoista opiskelua, vaan aivan lyhyestikin jotakin uuteen asiaan tutustumista. Katso fiksuja videoita tai kuuntele vartin verran asiaohjelmaa, jossa on kiinnostavaa sisältöä. Älä anna aivojesi turtua, äläkä täytä ajatuksiasi turhanpäiväisellä somevirralla. Panosta myös siihen, että saat uusia elämyksiä. Jos olet töissä vaikka asiakaspalvelualalla, käytä pieni hetki päivästäsi siihen, että katsot maailmaa jostain aivan muusta näkökulmasta käsin.

 

Esimerkiksi logistiikka on eräs kiehtova ala, jonka monimutkaisuus ja silti kiistaton toimivuus antaa aihetta ihmettelyyn. Jokainen meistä on jollain tapaa kosketuksissa kansainvälisen logistiikan kanssa, kun tilaamme tuotteita vaikkapa Kiinasta ja käytämme kansainvälisiä verkkokauppoja. Minua on aina kiehtonut se, miten jostakin pienestä aasialaisesta putiikista tilatut tuotteet päätyvät itselleni Suomeen, erilaisten autokuljetusten, satamien, konttien, rahtialusten tai rahtilentokoneiden ja lähettien kautta.

 

Eräs kiehtova viihdeteollisuuden ala on netticasino, joissa voi myös pyörähtää aikansa kuluksi ja ihastella toinen toistaan kiinnostavampia pelejä. Tarkkaile, mitä ajatuksissasi tapahtuu, kun pidät välillä taukoa arkisista rutiineista. Ihminen on leikkisä, oivaltava olento, ja kaikenlainen viihde on vienyt aina myös keksintöjä eteenpäin. Otsa rypyssä on vaikeaa olla innovatiivinen.

 

Anna mielikuvituksellesi elämyksiä ja ruoki ajatuksiasi. Jos tylsistyt omaan työhösi, saattaa se johtua pitkälti kiireen tunnusta ja toistuvista, samankaltaisista päivittäisistä askareista. Työn ohjaaminen kiinnostavaan suuntaan ei välttämättä aina olekaan mahdollista, mutta sinulla itselläsi on silti vapaus valita, millaista päivittäistä aivoruokaa ajatuksesi saavat. Anna välillä onnen viedä, kuten olen tällä sivustolla aiemmin kirjoittanut.

 

 

Huumori on tylsyyden surma

 

Toinen tärkeä asia tylsyyden välttämiseen on huumori. Jos sinulla on oma tiimi, työkavereita tai muunlainen työyhteisö, hassuttele välillä heidän kanssaan. On myös mukavaa oppia tuntemaan työkavereiden yksityiselämää, vaikka on toki myös kunnioitettava sitä, jos joku ei halua jakaa oman elämänsä asioita. Työyhteisöön voi tuoda iloa vaikkapa yhden työkaverin uusi koiranpentu ja voitte yhdessä ihmetellä sen ensimmäisiä toilailuja.

 

Jos kellään ei olekaan juuri nyt mitään uutta elämässään, voitte jakaa myös unelmianne! Eräästä tällaisesta unelmoinnista on lähtenyt liikkeelle työporukan nykyään yhdessä omistama ravihevonen – joukossa on aina voimaa. Kun ihmisiä ei voi nähdä kasvokkain, eikä kukaan voi näyttää omasta kännykkäkamerastaan hauskoja yksityiselämän kuviaan, voitte perustaa yhteisen jaetun kuva-albumin, johon työyhteisö kokoaa valokuvia elämästään.

 

Leikkimielinen kilpailu vaikka hienoimmasta työpöydästä tai raikkaimmasta kahvipaikasta vie ajatukset hetkeksi pois rutiiniksi muuttuneesta työstä. Kuvakilpailu voi antaa kaikille oivalluksia siitä, miten etätyöpäivänsä voisi organisoida paremmin. Työkavereiden tsemppaaminen on todella tärkeää silloin, kun ollaan oltu jo kuukausia erossa toisista.

 

Yhteisöllisyyden tukeminen on tärkeää myös kaikkien mielenterveyden kannalta, sillä yhteisesti jaetut onnistumisen kokemukset kasvattavat jokaisen itsetuntoa. Voitte välttää sen, ettei työkavereista kukaan koe sellaisia tunteita kuin eräs nuorimies Axel, joka koki onnistuvansa vain nettipokerissa. Tällä tavoin työyhteisönne on vahvempi ja oppimisvalmiimpi erilaisissa muutoksissa ja haasteissa. Jos työtänne uhkaa esimerkiksi irtisanomiset töiden vähenemisen vuoksi, olisiko mahdollista, että joukossanne syntyisi idea siitä, miten voitte löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja välttää irtisanomiset? Monet yritykset ovat myös menestyneet etätyöaikana tuottamalla verkkovälitteisiä palveluita tai elämyksiä. Entä jos juuri sinun aloitteesi pelastaisi teidän yrityksenne?

 

spot_img

Aiheeseen liittyvät artikkelit