spot_img

Alkoholijuomia netistä

Alkoholin ostaminen on netistä nykyään Suomen lainsäädännönkin mukaan laillista. Se on lisäksi myös kohtuullisen helppoa, kunhan muistaa muutamat yksityiskohdat.

Alkoholin tilaamisesta pitää tehdä aina tulliselvitys, jos sitä tilataan Euroopan Unionin ulkopuolelta. Samalla pitää maksaa siitä koituvat maahantuontiverot. Tullilta säästytään, jos alkoholitilaus lähtee EU-maassa sijaitsevaan verkkokauppaan. Veroja saattaa joutua siltikin maksamaan.

Verot alkoholista

Kuten aiemmin jo mainittiin, ei alkoholia tarvitse selvittää tullissa, jos ne on tilattu Euroopan Unionin tulli- ja veroalueelta. Etämyynniksi lasketaan käytäntö, jossa alkoholijuomat tilataan EU-maasta ja tuotteiden kuljetuksen hoitaa verkkokauppa tai myyjä. Etämyynnillä tilatuista juomista ei tarvitse maksaa veroja.

Jos taas ostaja järjestää kuljetuksen alkolijuomille itse, tämä lasketaan etäostoksi. Tällöin juomista täytyy maksaa niin sanotut valmisteverot, joka tarkoittaa veroa alkoholista ja juoman pakkauksesta.

Kun juomia tilataan muualta kuin EU:n tulli- ja veroalueelta, ne pitää selvittää tullissa. Tiesitkö, että Ahvenanmaa ei kuulu EU:n veroalueeseen? Samalla juomista pitää myös maksaa tullimaksu, valmistevero ja arvonlisävero. Yhdessä näitä veroja kutsutaan maahantuontiveroksi. Arvonlisä on maahantuonnista 24 prosenttia. Juomapakkausvero ei ole pienissä määrissä kovinkaan suuri summa – se on vain 51 senttiä per litra.

Tullaaminen ja ikärajat netissä

Alkoholijuomatilauksen voi selvittää itse verkossa Tullin verkkopalvelussa. On myös mahdollista antaa jollekin toiselle henkilölle valtuutus, jotta tämä voi tehdä selvityksen tullista toisen puolesta.

Alkoholijuomien tilaamisessa netistä pätevät muuten Suomen ikärajat. Alaikäiset eli alle 18-vuotiaat eivät saa tilata netistä alkoholia. Vain 20-vuotiaat ja yli voivat tilata väkeviä alkolijuomia. Alle 20-vuotiaiden ja 18 vuotta täyttäneiden suosikkeja nettitilauksissa ovat oluet & siiderit.

Monia kiinnostaa myös pirtun ja väkiviinan tilaaminen. Suomessahan tällaisia, tilavuusprosentiltaan yli 80 % sisältäviä alkoholivalmisteita ei saa myydä edes Alkossa. Pirtussa ihannepitoisuus alkoholin suhteen on 96,2 %, joten on selvää että varsinkaan sitä ei saa myydä Alkossa, tai missään muuallakaan. Tämä pätee myös netistä tilaamiseen. Väkiviinaa ei saa siis maahantuoda Suomeen, vaikka näitä tuotteita verkkokaupoissa näkisikin. Jossain Euroopan maissa väkiviina voi olla ihan hyllytavaraa ruokakaupoissa.

Netistä alkoholijuomien tilaaminen on siis helppoa, kunhan muistaa Suomen lainsäädännön.

spot_img

Aiheeseen liittyvät artikkelit