Monthly Archives

May 2020

fredrikantupa.fi-www.paremmatunet.fi-22-05-2020_15899243372599

Sänky, sohva vai sohvasänky

Asunnot ovat erilaisia ja erikokoisia. Siksi voi olla joskus vaikea päättää, ostaisiko makuuhuoneeseen sängyn vai sohvasängyn ja vastaavasti olohuoneeseen sohvan vai sohvasängyn.

Hyvä sänky on pitkäikäinen investointi

Jokaisessa vaihtoehdossa on omat hyvät puolensa. Makuuhuoneeseen on yleensä järkevämpää ostaa kunnollinen sänky, joka kestää isältä pojalle tarvittaessa. Vaikka sänky sitten vähän maksaisikin enemmän, se voi vuosien varrella haukkua kestävyydessä hintansa pois. Laadukkaita sänkyjä toimittaa Suomessa esimerkiksi Paremmat Unet.

Sohvasänky on toisaalta hyvä valinta silloin, jos makuuhuone on rakennettu alun perinkin melko pieneksi ja sen koon muuttaminen on mahdotonta. Silloin sohvasänky on omiaan säästämään tilaa. Kun sohvasänky on sohvana, se on yleensä kapeampi kuin tavallinen sänky, jolloin huoneessa jää tilaa liikkumiselle ja siivoamiselle. Sohvasänky on myös mukava, jos makuuhuoneeseen on asennettu viihde-elektroniikkaa vaikkapa videopeli-iltoja varten.

Sohvasänky on hyvin monipuolinen ratkaisu

Olohuoneessa asia voi kääntyä taas ensisijaisesti sohvasängyn puoleen jo kättelyssä. Sohvasänky on kätevä siinä mielessä, että vaikka yleensä sohva on perusasennossaan (eli sohvana), saattaa joskus tulla vieraita yökylään. Silloin sohvasänky on varsin mainio investointi, sillä se muuttuu käden käänteessä sängyksi. Sohvasängyn säilytystiloissa voi säilyttää myös tarvittavat lakanat, pussilakanat ja tyynyliinat, aina sen jälkeen kun ne on pesty. Lakanat voi olla järkevää säilyttää isossa muovipussissa.

Hyvälaatuinen sohva voi toki olla toimiva myös nukkumapaikkana, varsinkin jos sohvatyynyt eivät ole kiinteitä ja sohvan materiaali on soveltuvaa myös nukkumiseen. Nahkasohva ei ole miellyttävin mahdollinen varsinkaan kesäkuumalla, jolloin iho liimautuu kiinni sohvaa alta aikayksikön. Tosin railakkaiden kesäjuhlien jälkeen juhlijat eivät välitä mihin saavat ruhonsa asetettua yöksi.

Hyviä ja vähemmän hyviä puolia

Kaikilla näillä vaihtoehdoilla on siis omat puolensa, jotka saattavat olla juuri sopivia juuri sinun tarpeisiisi. Yleisesti ottaen kuitenkin aina kannattaa miettiä säilytystilaa. Sen vuoksi sohvasänky on monipuolisin vaihtoehto, sillä se toimii sekä sohvana, sänkynä että säilytystilana.

Markkinoilla on toisaalta sängynrunkoja, joiden alaosaan on upotettu laatikostoja juurikin tavaroiden ja vaikkapa petivaatteiden säilytystä varten. Tällaiset sängynrungot voivat olla tyyriitä, mutta ne saattavat olla pitkäikäisiä investointeja.

fredrikantupa.fi-www.mediconline.fi-13-05-2020_15891504006206

Pidä huolta jaloistasi myös kotona

Moni ostaa hyvät kengät vain lenkkikäyttöön, joka ei missään nimessä ole väärin eikä huono tapa. On kuitenkin tärkeää pitää huolta jaloistaan ja jalkojen terveydestä myös kotioloissa, töissä ja kaikkialla muuallakin missä liikkuu. Toisilla jalat ovat hyvässä kunnossa pienenkin liikkumisen ansiosta, mutta toisilla voi olla yllättäviäkin vaivoja.

Töissä kipeytyvät jalat

Jos työskentelet sellaisessa ammatissa, jossa ollaan samassa asennossa pitkään, voivat jalat kipeytyä. Esimerkiksi toimistotyössä istutaan pitkään, kuten myös kaupan kassoilla. Kaupassa on kuitenkin mahdollisuus usein päästä välillä tauolle ja tekemään muita töitä. Viime aikoina seisomapöydät ovat yleistyneet. Ne tarkoittavat sitä, että toimistotyöntekijät voivat istumisen sijaan seisoa työpöydän äärellä.

Seisomapöydillä on hyvä tarkoitus, mutta siinä vaiheessa jos työntekijä on 8 tuntia päivässä ja 5 päivää viikossa seisomassa pöydän ääressä, on varmaa että jalat kipeytyvät jossain vaiheessa. Tällöin voi ratkaisuna olla hyvien kenkien sijaan tai ohella tukisukat. Tukisukat voivat auttaa, jos jalat tuntuvat kipeiltä tai väsyneiltä päivän päätteeksi. Eräs ammattiryhmä, jossa tukisukat ovat yleisiä, on sairaanhoitajat.

Jalat kipeytyvät muissakin elämäntilanteissa

Muita tilanteita, joissa jalat ovat kovalla koetuksella, on esimerkiksi lentomatkat ja / tai auto-matkat. Monissa ammateissa työelämään kuuluvat pitkät ja lukuisat reissaamiset, joiden tarve tullee tulevaisuudessa vähenemään koronaviruksen takia – tai ansiosta.

Myös jalkaleikkaukset voivat kipeyttää jalat pahasti jälkikäteen, puhumattakaan raskaudesta. Kun nainen on raskaana useita kuukausia, voivat jalat turvota myös todella paljon. Myös näissä tilanteissa tukisukkien käyttö on suositeltavaa, sillä ne voivat parantaa elämänlaatua ja esimerkiksi unen saantia ratkaisevasti.

Vanhemmilla ihmisillä jalkavaivat lisääntyvät ja joillakin voi esiintyä suonikohjuja. Tukisukat ovat kaikkeen tällaiseen mahdollisesti sopivia jalkojen terveyden parantajia. Alati kipeät jalat eivät ole mikään normaali tai terve tilanne, ja siihen kannattaa aina kiinnittää huomiota.

Vinkkejä jalkojen terveenä pitämiseen

Kuten jo olemme tässä artikkelissa maininneet, ovat hyvät kengät ensimmäinen tapa jalkojen terveenä pitämiseen tai terveyden parantamiseen. Jos ne eivät riitä, voivat tukisukat auttaa monessa tilanteessa. Voit myös pienillä asioilla parantaa jalkojen terveyttä. Liikuttele jalkoja. Vähennä tupakointia ja alkoholia. Jos olet ylipainoinen, kokeile pudottaa painoa.